Now Reading
Marián Lipovský: O tónoch a o nejakej hudobnej teórii som naozaj nevedel vôbec nič

Marián Lipovský: O tónoch a o nejakej hudobnej teórii som naozaj nevedel vôbec nič

Článok je úryvkom z novej knihy rozhovorov s Mariánom Lipovským: Prinášať premenu

Môj spolužiak a ďalší dvaja chlapci chodili do kostola, kam som chodil aj ja. Raz som kráčal do kostola so svojim priateľom a títo traja chlapci nás zastavili a toho môjho priateľa pozvali, aby sa pridal do ich kapely. V tom čase sme boli obaja neveriaci a do kostola sme chodili len tak. Ale tento môj priateľ to pozvanie hrať v kapele prijal. Mňa sa vtedy trochu dotklo, že z nás dvoch pozvali iba jeho, asi vnímali, že ja som s Pánom Bohom vtedy naozaj nič nemal. Ale opýtal som sa, či nechcú pozvať aj mňa. A ich odpoveď ma prekvapila: „Super, my sme sa modlili, aby sme boli piati!“ Oni boli muzikanti a hrali naozaj dobrú muziku. A ja som bol hudobný nikto, o tónoch a o nejakej hudobnej teórii som naozaj nevedel vôbec nič. (…)

Najskôr sme nemali poriadne nástroje, mali sme akustické gitary. Ja som dostal akustickú gitaru od mamky, tak som si tam na nej niečo skúšal. Potom sme postupne nejako poskladali peniaze a kúpili sme prvú Jolanu Galaxis. To bola moja prvá basgitara, na ktorej som cvičil a hral. Neskôr mi kamarát požičal svoju basu, ktorá bola ešte trochu lepšia.

My sme síce cvičili a skúšali nejaké piesne, ale oveľa viac sa títo chlapci rozprávali, ako žijú s Bohom. To malo na mňa silný vplyv, počúval a zisťoval som, že oni nie sú len nejakí nábožní ľudia, ale že majú s Pánom Bohom vzťah a riešia s ním dennodenné veci, akékoľvek. Rozprávali sa s ním hocijako, nie len naučené modlitby. A ja som to počúval a dosť ma to fascinovalo, takže to na mňa malo naozaj silný vplyv. (…) Často sme teda hovorili o hlbokých veciach a ja som im začal po čase aj načúvať a zaujímalo ma, čo hovoria.

Neskôr rozprávali osobné svedectvo ich kamaráta, ktorý sa nejakým spôsobom zaplietol s okultizmom a zistil, že to duchovno je reálne a potom v mene Ježiš prežil oslobodenie od rôznych nočných hrôzostrašných skúseností. Vtedy som prvýkrát zažil, že Boh je nielen postava v nejakom náboženstve, ale osoba. V jeden večer som prišiel domov, kľakol som si na kolená a povedal som: „Verím, že Ty si, ja Ťa chcem poznať.“ Možno aj na základe toho svedectva som veril, že meno Ježiš je naozaj mocné meno, že Boží Syn je naozaj Boží Syn, ktorý je reálny a urobil to, čo urobil, zomrel na kríži za naše hriechy. Vtedy som si povedal, že chcem podľa toho žiť…

V knižnej edícií Generácia, ktorej ide o Božie kráľovstvo vyšlo:

Kniha rozhovorov s Mariánom Lipovským v knihe Prinášať premenu, ktorý otvoril priestor chvál a rozprúdil kvalitnú kresťanskú hudbu a službu na Slovensku

Kniha Oheň v srdci, kde sestra Helena, usmievavá františkánka, rozpráva o ohlasovaní Božieho slova. Po tejto knihe sa oplatí siahnuť, ak sa chcete ponoriť do tajomstiev prenasledovanej Cirkvi počas komunizmu a prežívaní jej členov.

Hore