Now Reading
Buď, kde si

Buď, kde si

Určite sa ťa už niekto, niekedy opýtal otázku: „KDE SI?“ A zrejme si pomenoval miesto, kde sa práve nachádzaš.

 Otázku „Kde si?“, dostal aj Adam, keď sa chcel pred Bohom skryť. Nebolo to možné vtedy a ani teraz sa nedokážeme pred ním skryť. On nás vidí a vie o nás všetko. Niekedy by sme mu to možno chceli zakázať, ale pravda je taká, že to nejde. On presne vie, čo máš oblečené, keď čítaš tieto riadky, presne vie, čo bolo dnes tvojím jedlom, presne vie o čom teraz premýšľaš. Niekedy to má svoje výhody – nemusíme mu o všetkom rozprávať. 

Myslím, že trošku zložitejšou otázkou je: „SOM TAM, KDE MÁM BYŤ?“ A to nemusí byť len otázka mojej GPS pozície, ale ide o to,  či to, čo žijem aj mám žiť. Keď som robil „vodičák“, tak som svoju prvú jazdu išiel na aute asi 2,5 km so zatiahnutou ručnou brzdou. Dnes by sa to auto ani nepohlo. Vtedy na starej škodovke to možné bolo. Len auto nechcelo až tak ťahať a po čase to riadne smrdelo – preto si to môj inštruktor všimol. Ja som bol rád, že som na ceste a nejako sa hýbeme. Môže sa stať, že aj na našom živote niekto zatiahol ručnú brzdu a nedokázali sme prísť tam, kde máme byť. A to je škoda pre nás osobne, ale aj pre iných, pre ktorých sme darom.

Nie je ale čas plakať nad rozliatym mliekom, je čas žiť život v plnosti, do ktorej nás povoláva náš Nebeský Otec. Naša pozícia, naša služba, naše uznanie, naše talenty, naše úspechy nie sú prvoradé. To dôležité je, ako blízko sme pri srdci nášho Boha. A vstupovať do intímnej zóny nášho Otca môžeme kdekoľvek na svete sa nachádzame. Môžem byť farárom vo Východnej a nebyť pri Ňom blízko, ale môžem byť farárom vo Východnej a úplne brutálne si užívať Jeho prítomnosť a rásť v Jeho objatí, láske, pokoji, požehnaní. 

Nemusím snívať o nejakých duchovných destináciách a o tom „čo by bolo keby?“.  Veď On Boh, On tvorca celého vesmíru, On majster lásky najväčšieho rangu je pri mne a úplne blízko. Vášnivo ma miluje, nie pre to, čo robím, ale že som Jeho synom. A toto nikdy neprestane. Skús na chvíľku prestať čítať a uvedom si Jeho prítomnosť, prítomnosť tej najväčšej lásky, ktorá je práve teraz pri tebe. Heeeej, myslím to vážne. Aspoň to skús.

Nemusíme stále kdesi utekať. Tento čas, ktorý práve teraz žijeme, môže byť pre nás kľúčový. Môžem ho presnívať, môžem ho prežiť na telefóne, môžem ho prežiť na internete, ale môžem ho prežiť aj s Ním. Ja si môžem vyberať. A ja si vyberám, BYŤ KDE SOM, ale nie bez Neho, ale s Ním. A verím, že to je dôležitý čas pre môj rast, pre moje budovanie, preto, aby som prinášal dobré ovocie života, ktoré bude hodné Jeho syna.

Ján Buc

Hore