Now Reading
5 rád ako prežiť karanténu

5 rád ako prežiť karanténu

Drahí priatelia, s odstupom času sa môžeme pozerať na posledný rok ako na čas, ktorý zmenil náš pohľad na každodennosť a ktorý má určite ešte pár prekvapení v rukáve. Do našich slovníkov pribudli slová ako lockdown, blackout, Covid19 a quarantine life. Odborníkov a epidemiológov na území Slovenska sa zvýšilo z počtu troch na päť miliónov a okrem futbalových zápasov vieme komentovať aj rozhodnutia hlavných hygienikov, či ľudí zodpovedných za životy mnohých. 

Na začiatku jari 2020 mi veru nebolo všetko jedno a od prvého nakazeného na Slovensku pomaly stúpal stres z neznámeho. Bála som sa nielen o nás ako rodinu, ale aj o našich najbližších a tých najzraniteľnejších. Mala som pocit, že sa strácam v množstve informácií a jediné, na čom záleží sú každodenné čísla nakazených. Vedela som, že súrne potrebujem pokoj a Boží pohľad na situáciu. Začala som sa modliť z toho miesta neistoty a strachu a cítila som, že prechádzam do tej pravej Božej zóny pokoja, uistenia a lásky. Nech sa deje čokoľvek, Boh je tu stále s nami. On neodišiel, nenechal nás tu a táto situácia ho vonkoncom neprekvapila. Uvedomenie si Božej veľkosti ma opäť priviedlo do bázne pred Ním. Toto upriamenie pohľadu naňho, zmenilo môj pohľad na koronakrízu.

Je pomaličky koniec tohto veeľmi zaujímavého roka, kedy sme sa naučili vážiť si maličkosti a ja prikladám zopár rád, ktoré by vám mohli spríjemniť pobyt doma. Samozrejme, môj pobyt doma momentálne nie je zrovna „chill“, pretože som na materskej :D, ale rada vám to ostatným doprajem. Oddýchnite si, naberte síl, športujte, jedzte veľa ovocia a zeleniny a vlastne, čo vám to tu píšem, vy to dobre viete. Počas prvej vlny boli instagramy plné kváskovania, takže to by ste už zmáknuté mohli mať a nezabudnite aj populárny banana bread. Ale späť k radám. Moja prvá rada, ktorú som potrebovala počuť napríklad aj ja počas prvej vlny bola:

1. Uvedom si, že máš strach z neznámeho, neprepadaj panike alebo úzkosti. My ľudia nepoznáme budúcnosť, a tak je to aj dobre. Po čase, kedy už koronu ako tak poznáme, zas neupadajme do ľahostajnosti a nezodpovednosti. Ak máme sklon k negatívnym myšlienkam, skúsme zavolať kamošovi a porozprávať sa o tom. 

2. Po opadnutí stresu Ti ako druhú radu odporúčam, predplať si Netflix (ak máte deti využijete hlavne sekciu kids). 

3. Urob si zásobu toaletného papiera.

4. Priprav sa na ponorku – spoločné priestory nemajú dostatok metrov štvorcových. 

5. Hlavne nezabúdaj, že čas s Bohom je dôležitejší ako skladanie puzzle a nikdy nie je neskoro navrátiť sa k Jeho prisľúbeniam a prítomnosti.

Hore