Now Reading
Najpredávanejšia a zároveň najkradnutejšia kniha sveta

Najpredávanejšia a zároveň najkradnutejšia kniha sveta

Knižnica,

Je to ona. Kniha kníh. Biblia. Sväté písmo. Božie slovo.

Kniha, ktorá má viac než 40 autorov – vzdelaných i nevzdelaných, s rôznymi povahami a životnými cestami, väčšina z nich sa nikdy nepoznala a ani len nestretla – a predsa jedna vec ich všetkých spája: každý z nich ju písal v spolupráci s Duchom Svätým.

Kniha, ktorá vznikala približne 1500 rokov. Je preložená do viac než 2000 jazykov a celkový počet výtlačkov celej Biblie alebo jej častí sa odhaduje na 6 000 000 000. Označuje sa za najpredávanejšiu knihu všetkých čias, no zároveň je vraj najkradnutejšou knihou v obchodoch. Biblia je vôbec prvá kniha, ktorá bola vytlačená po vynájdení kníhtlače. Sú ľudia, ktorí sú ochotní zaplatiť za niektoré jej zberateľské vydania aj milióny eur či dolárov. Na koľko si ju ceníme my? Nemáme ju zastrčenú niekde v poličke, zapadnutú prachom?

Existuje veľa faktov a zaujímavostí o tejto Knihe kníh, ale viete, aký poznatok sa mňa osobne dotýka najviac? Pred niekoľkými rokmi nám jeden kňaz prednášal o Biblii a držiac ju v ruke povedal, že existujú dve najvzácnejšie veci, ktoré môže držať v rukách. Jednou z nich je Eucharistia – Božie telo a druhou je Biblia – Božie slovo. A tak isto, ako chodievame adorovať Božie telo, môžeme doma čerpať z Biblie, pretože je rovnako živá a Boh je v nej prítomný. Veľmi ma tieto slová zasiahli a zapálili vo mne úctu a bázeň pred Božím slovom.

Sú chvíle, kedy Bibliu čítam zaradom, deň za dňom. Chvíle, kedy ju náhodne otváram a hľadám v nej potechu či radu. Ale sú aj dni a roky, kedy na ňu zabudnem a počúvam ju iba v kostole. No vždy, keď sa k nej opäť vrátim, vždy, keď ju držím v rukách a čítam z nej, cítim ten oheň. Tú lásku, ktorá z nej prúdi priamo ku mne, do môjho života, do mojich ťažkých, ale aj pekných chvíľ, do toho, čo práve prežívam. Vždy nanovo ma prekvapuje, ako tak stará kniha dokáže hovoriť priamo ku mne, akoby ma dokonale poznala. Vlastne, nie je to až taká záhada… Veď to on ku mne cez ňu hovorí. Dotýka sa ma svojím slovom na miestach, kde to vždy najviac potrebujem. 

Hore