Now Reading
Najlepší rok v mojom živote

Najlepší rok v mojom živote

Moja cesta k dobrovoľníctvu sa začala niekedy počas strednej školy, keď som sa prvýkrát dozvedel o tom, že takáto možnosť existuje práve cez Godzone. Aj keď som nevedel čo konkrétne to obnáša a nikdy som dobrovoľníkom nebol, myšlienka ísť a slúžiť naplno ma nadchla. Vtedy sa vo mne zrodila táto túžba. Časom som na ňu zabudol, ale Boh mi ju znova pripomenul na Godzone tour 2018 v Bratislave. Bolo to v čase, kedy som veľmi uvažoval o tom, či to, čo som sa rozhodol študovať – informatika – je tým, čo ma baví, napĺňa moje srdce a čo chcem v živote robiť.

Ísť na rok „dobrovoľničiť“ mi vtedy prišlo ako ten najlepší nápad, keďže by som mal čas prísť na to, čo s mojim životom ďalej. Ešte som sa chvíľu bránil a prehodnocoval tento nápad, ale nakoniec som sa nechal Bohom presvedčiť. Napísal som na godzone@godzone.sk a od septembra 2019 som prišiel na Sliač a stal som sa súčasťou Godzone tímu. To čo nasledovalo potom mi ani vo sne nenapadlo.

Prišiel som s určitými očakávaniami, ale tie sa veľmi rýchlo rozbili. Samozrejme, nebral som to vôbec dobre, ale teraz viem, že to bolo veľmi potrebné. Už na začiatku som zistil, že Boh ma chce v Godzone kancli „pokoriť“. Dokonca to čo som prežíval zapadalo aj do témy tohoročného Godzone turné, ktorá vyzývala k tomu preškrtnúť svoje logo, seba, svoje meno a nechať žiariť jediné meno – Ježiš.
Keďže som bol pri všetkých prípravách, chodil som na prípravné stretnutia po celom Slovensku a počúval túto víziu stále dookola, nebolo možné, aby to mnou nepohlo. Veľakrát sa ma Boh dotýkal a premieňal moje vnútro a verím, že niečo podobné môže zažiť každý, kto sa rozhodne dať mu všetko.

Godzone turné však prinieslo aj niečo ďalšie. Donútilo ma ísť na pokraj svojich síl. Už samotné prípravy boli veľmi náročné, keďže sme s chalanmi vytvárali kulisy, ktorých je každým rokom viac. Znamenalo to veľa práce, často až do večerných hodín, premáhanie, niekedy sťažovanie sa, menej spánku… napriek tomu, že to môže znieť negatívne, lekcie, ktoré som si odniesol skutočne stáli za to. Úplne sa posunuli hranice toho, čo som si myslel, že ešte zvládnem, naučil som sa veľmi si vážiť svoj voľný čas, keďže som skoro žiadny nemal a paradoxne som trávil s Bohom ešte viac času, ako kedykoľvek predtým. Vlastne som s Ním často trávil všetok svoj voľný čas, pretože čas s Ním sa pre mňa stal totálnou prioritou.

Čas s Pánom a byť v Jeho prítomnosti je tým, čo je v živote v kancli úplne kľúčové. Od prvých chvíľ, keď prídeš do kancelárie ,tak voláme Godzone dom, ťa budú všetci navádzať, aby si si pravidelne nachádzal čas vo svojej komôrke s Bohom. Každé ráno máme spoločné modlitby, ktorými chceme začať deň a niesť Božiu prítomnosť a Jeho požehnanie celým dňom a ku komukoľvek s kým sa stretneme. Často sa mi stalo, že práve tieto “rutinné” modlitby ma dokázali nakopnúť, keď som sa mal ťažko. Okrem toho sa často stávalo, že sme sa spolu s dobrovoľníkmi len tak stretli modlili sa a chválili Boha.

Myslím si, že tvoriť spoločenstvo je to, čo je jednou z najpodstatnejších súčastí. Všetci ľudia z Godzone kancelárie sú ochotní tvoriť s tebou vzťahy. Ak si niektorých vnímal ako vážnych, po krátkom čase zistíš, že takí vôbec nie sú. V kancli panuje rodinná atmosféra, nikto sa na nič nehrá a všetci sa snažia žiť radostne a prinášať radosť aj ostatným. Nie vždy je to samozrejme „ružové“, no práve vtedy prichádza na rad spoločenstvo veriacich ľudí, ktorí ťa vždy podržia.

S týmito úžasnými ľuďmi som sa rozlúčil len pred pár dňami, kedy skončil môj dobrovoľnícky rok. Pre mňa to bola tá najlepšia skúsenosť v živote, či už po praktickej stránke, keďže som sa naučil robiť mnoho vecí, ktoré som predtým nikdy nerobil, ale aj po tej duchovnej stránke.

Ak by si chcel prísť a stať sa dobrovoľníkom, vrelo to odporúčam. Nezabudni sa však pýtať Pána, čo si o tom myslí. Mimochodom, počas tohto času som znovu zažil túžbu po vzdelaní a tak sa vraciam s radosťou späť na vysokú školu, takže aj môj pôvodný plán zistiť, čo ďalej v mojom živote, Pán zariadil.

Hore