Now Reading
Hľadanie pravdy

Hľadanie pravdy

Čo urobíš ako prvé, keď ráno otvoríš oči? Možno tvoje kroky mieria do kúpeľne, urobíš si prvú kávu alebo je tvojou prioritou modlitba. Deň môže začať aj predpoveďou počasia, skrolovaním noviniek a spomienok na sociálnych sieťach alebo aj hľadaním výsledku nočných zápasov. Stále sme doslova zaplavení množstvom informácií. A poloprávd. Zorientovať sa vo svete médií nie je jednoduché. O to viac, ak nám podsúvajú hoaxy a dezinformácie. 

Pán Boh nám dal okrem slobodnej vôle aj rozum. Dôležité je kriticky myslieť, pretože nie vždy to, čo nám ponúkajú médiá, je dôležité a pravdivé. Vždy však máme možnosť výberu, či uprednostníme novinky z reality šou, zo života známych osobností, alebo svoj čas investujeme do kvalitného článku, relácie či podcastu relevantných médií, čím podporíme prácu zodpovedných a pracovitých novinárov. Dennodenne sa snažia prinášať pravdu, ktorá je niekedy ihlou v kope sena. 

Dávajme si pozor na to, čo vpúšťame do svojho vnútra. V Biblii sa píše, že sme chrámom Ducha Svätého. Vyberajme si preto také informácie a mediálny obsah, ktorý neškodí nášmu vnútru. Nejde len o články či rôzne relácie, ale aj seriály, filmy alebo hudbu. Svojím výberom môžeme chrániť nielen srdce či myseľ. Zároveň môžeme objaviť a spoznať tvorbu talentovaných umelcov.

Možno aj vás unavujú informácie o aktuálnej epidemiologickej situácii, kauzách vplyvných ľudí alebo vražde, ktorá aj po troch rokoch hýbe Slovenskom. Ale aj v tejto možno náročnejšej dobe sa musíme zaujímať o dianie v našej krajine a spoločnosti. Buďme soľou zeme a svetlom sveta aj v zdanlivej tme na sociálnych sieťach, ktorú spôsobujú nenávistné komentáre. Niekedy je lepšie nezapájať sa do diskusií, inokedy je dobré vyjadriť svoj názor. Nezabúdajme však na to, že láska a úcta sú viac ako hejt. 

Ak sa rozhodneme zdieľať nejaký status, príspevok či článok, zamyslime sa nad tým, či je to na povzbudenie, alebo pomáhame šíriť klamstvo. Často si ani neuvedomujeme, že ide o nepravdivé informácie či konšpirácie. Naši priatelia a známi však potrebujú povzbudenie, nádej alebo radosť. A sociálne siete sú na to skvelým prostriedkom. Nezabúdajme, že aj takouto maličkosťou môžeme niekomu zlepšiť deň.

Chcem vás pozvať do toho, aby sme aj modlitebne bojovali za naše Slovensko. Žehnajme cirkevným autoritám, politikom, novinárom či epidemiológom a odborníkom. Prinášajme lásku a úctu do nášho života a spoločnosti. Každý deň nanovo hľadajme Pravdu.

Hore