Now Reading
Čo ma Boh učí

Čo ma Boh učí

Uvedomujem si, že to, čo žijem nie je úplne to, čo mám žiť. Je veľa oblastí v mojom živote, ktoré si vyžadujú transformáciu. Sám to nedokážem, viem. 

Našťastie máme Boha, ktorý to s nami nevzdáva a nikdy to nevzdá. On náš Abba – Otecko nás stále bude hľadať a vovádzať do plnosti života. On vie najlepšie, že to, čo nám ponúka, je to, čo je pre nás samých to najlepšie.

V tomto čase karantén, zákazov vychádzania a akejsi izolácie vnímam, že ma Boh učí niekoľko vecí:

1. Zvyšovanie prahu citlivosti

Keď som raz ležal v nemocnici, „trénovali“ si na mne študentky zdravotnej školy (pod vedením svojej profesorky, samozrejme) pichanie injekcií do svalu. Nebolo to nič hrozné, a to nechcem robiť zo seba hrdinu. Bol som v pohode. Pani profesorka mi povedala, že asi mám posunutý prah bolesti. Vraj by to veľa mužov tak nezvládlo. 

Niektorí ľudia môžu mať posunutý aj prah citlivosti na Božie jednanie. Môže to byť posunuté do oboch strán. Môžeme byť veľmi citliví a (v tomto prípade) je to veľmi dobré, ale môže sa stať, že sme necitliví a nevidíme žiadne Božie konanie vo svojich srdciach, vo svojom vnútri. Myslím, že je veľmi dôležité neustále pracovať na scitlivení nášho vnímania v duchovných sférach. Nemali by sme ostať hluchí a slepí, lebo potom nemusíme vedieť, čo máme robiť a ako. 

2. Bohatstvo ticha a samoty

V tomto čase sa asi viacerým z nás zmenil život. Niektoré činnosti, ktoré sme normálne robili, teraz nemôžeme. Život sa asi trochu spomalil a je na nás, čo s tým urobíme. Je to pre mňa, samozrejme, tiež výzva a v tom celom vnímam to, akoby som mal stále viac rád ticho a aj samotu. Nie, nechcem sa stať nejakým odľudom, ale chcem ten čas využívať aj na to, aby som mohol byť viac v tichu a osamote s Bohom. Ticho sa stáva veľavravným. Viem, že v tomto čase môžem viac počuť a vnímať. Nechcem tento priestor zaplniť niečím,  čo je menej ako Boh a tiež hľadanie a napĺňanie Jeho vôle. 

3. Odvaha viery

Trúfnem si za nás povedať, že chceme náš život žiť naplno. A verím, že TO naozaj chceme a nie je to len nejaká prázdna fráza. Viera v Boha, ktorý je reálny a prítomný v našich životoch, nám dáva krídla. Môžeme vyletieť mimo zóny strachu, obáv, bezútešnosti, frustrácie, neustálych „depiek“. Vyletieť vyššie vo viere prinášať vnútornú slobodu, radosť, nádej, veľký pokoj. ON je s nami a vždy bude. Ak mám toto ako základ môjho života a nedovolím, aby som bol o TO okradnutý, prinesie to nádherné a chutné ovocie môjho života. Verím nielen v Neho, ale hlavne verím JEHO láske a záujmu o môj život. Táto premieňajúca viera si vyžaduje neustály boj a neustále kráčanie s NÍM.

Knihu od otca Jána Buca – Život plný lásky – kúpite tu.

Hore