Now Reading
Boris Štanga: Božie Kráľovstvo budujem spoza monitora počítača

Boris Štanga: Božie Kráľovstvo budujem spoza monitora počítača

Milujem svoju prácu. Keď sa ma nejaký človek, s ktorým som sa práve spoznal, alebo človek, ktorého som dlho nevidel opýta, čím sa živým, moja prirodzená odpoveď je: „Robím grafiku a video.” A je to vlastne pravda. Avšak je za tým oveľa viac. Človek si po takejto odpovedi predstaví kanceláriu s pekným čistým stolom, obrazovky, myš s klávesnicou, nejaké minimalistické prvky, káva na stole a zapnutá jemná hudba v pozadí, možno nejaké plagáty s grafickými prvkami, kvety, pohodlná stolička a samotná tvorba vyzerá ako kreatívne porady s kolegami, dlhé dni + noci strávené pred monitormi, notesy a tabule, popísané zápiskami a rôznymi nákresmi. A v podstate má pravdu, avšak ešte nevie, že moja práca je špeciálna a rád mu o nej porozprávam – aj tebe.

Milujem svoju prácu. Už som to spomínal, ale ešte to párkrát spomeniem. Videá a grafiky som sa učil robiť sám, žiadna škola, žiadny učiteľ, iba pár videí z YouTube a môj staručký laptop. Je za tým aj vtipná príhoda, keď som s kamarátom Jayom, na animátorskej škole natočil krátke video, kde sme chceli vtipným (asi viac trápnym) spôsobom odovzdať silné duchovné posolstvo (volali sme to „mesidžky”- ak sa posnažíte, viete ich stále nájsť na internete). Ešte v ten deň som video zostrihal. Chytilo ma to a zistil som, že chcem strihať viac videí. V našom spoločenstve Piar som mal na to priestor, a to bolo pre môj rast skvelé. Hoci videá mali nízku úroveň, nadšenie mi to nezobralo. A prečo? Lebo za tými videami nebol len nejaký strih s hudbou, pár efektmi, ale bola to služba pre spoločenstvo, a teda pre Boha.

Poznáte podobenstvo o talentoch? Ten, kto svoje talenty zakope, stratí ich, ale kto ich rozmnoží, bude mu pridané.

A to som sa snažil robiť. Využiť talent naplno a odovzdávať ho, kde sa dá. Chcem za to chváliť Boha, lebo to, ako to celé prišlo do môjho života, je pre mňa nevysvetliteľné. Nikdy som si nepredstavoval, že raz budem svojou prácou evanjelizovať a zjavovať Božie Kráľovstvo práve za monitorom počítača.  A vďačím, samozrejme, aj priateľom, ktorí ma povzbudzovali 🙂

Milujem svoju prácu! Vedomie, že moja práca bude použitá pre evanjelizáciu ma teší a ženie dopredu. Baví ma byť pri procese tvorby evanjelizačných podujatí, ako je napríklad Godzone tour, kde vyrábame celú produkciu, od promo videí až po animované projekcie na pódiu. Teší ma, keď vidím ľudí, ako majú oblepené mobily alebo notebooky nálepkami z Godzone magazínu, lebo si pamätám ich navrhovanie a stálo mi to za to. Teší ma, keď príde človek za nami a povie nám, ako sa ho dotkli naše videá alebo grafiky. Teší ma, keď si niekto kúpi CD a obal, ktorý som navrhol mu viac priblíži posolstvo, ktoré nesú piesne na ňom.

Dáva to zmysel! Pamätám si, keď som po Godzone tour – Nový Level (2016) ležal doma v posteli a na mobile som si pozeral zábery z tour, ktoré natočili ľudia z davu. Utieral som si slzy, keď som videl ich pohľady na našu prácu, ktorú sme pred pár týždňami videli len na našich monitoroch a zrazu ju videlo niekoľko tisíc ľudí. Má to zmysel?

Pokiaľ vie Boh použiť akýkoľvek dar a talent na to, aby tým odkázal človeku svoju lásku k nemu, tak áno, dáva to zmysel! A pokiaľ príde kríza, či už kreatívna alebo celková pracovná, spomeniem si práve na tieto momenty a na tú možnosť evanjelizovať aj vďaka obyčajnému videu, farebnej grafike alebo animovanej LED projekcií. Už som hovoril, že milujem svoju prácu?

Viac si pozrite si vo videu „Spoznaj členov Godzone kancelárie“

Hore